Un equip d'investigadors liderats pel Dr. Antoni Sisó i el Dr. Luis González, metge de família i infermer del Consorci d'Atenció Primària de Salut Barcelona Esquerra (CAPSBE), han publicat els resultats d'un estudi que explica la validesa i fiabilitat d'un nou mètode per a diagnosticar la hipertensió arterial.
L'article publicat en línia el 16 d'octubre de 2021 a la prestigiosa revista Journal of Hypertension, demostra que el nou mètode, anomenat MPA1 (Mesura de la Pressió Arterial durant una hora) en pacients que tenen la sospita d'hipertensió és més vàlid que altres mètodes habituals, com per exemple la pressa de pressió arterial a la consulta o al domicili. La hipertensió és una malaltia que afecta gairebé el 28% de la població, és la principal causa de malaltia cardiovascular i el seu diagnòstic és necessari per a poder tractar-la i iniciar el seguiment.
A l'estudi s'han analitzat, per primera vegada, tots els mètodes habituals del diagnòstic de la hipertensió arterial a la vegada, incloent-hi el mètode de referència la monitorització ambulatòria de pressió arterial de 24 h. Aquest últim mètode té molts inconvenients per als pacients i no sempre està disponible de manera immediata. El nou mètode MPA1 té una sensibilitat del 76,6% per al cribratge de la hipertensió, i té els millors indicadors de precisió en comparació als mètodes habitualment utilitzats als centres d'atenció primària. Tanmateix el nou mètode també permet minimitzar errors habituals en el diagnòstic com la hipertensió de bata blanca i la hipertensió emmascarada de manera efectiva, ràpida i eficient. L'aplicació del MPA1 podria revolucionar la manera de fer un procediment que per ser tan habitual (la pressa de la pressió arterial) no deixa de ser millorable en termes d'eficàcia.
Davant d'aquests resultats els autors de l'estudi conclouen que el mètode de pressa de pressió arterial a la consulta o al domicili, quan es fa per a diagnosticar la hipertensió, pot ser substituït sense cap mena de dubte i amb molts avantatges pel nou mètode d'una hora. De fet als centres a on s'ha fet l'estudi ja han dissenyat un nou pla d'aplicació a la pràctica quotidiana del nou mètode MPA1 per a substituir progressivament els mètodes diagnòstics convencionals. Es pot consultar l'estudi aquí.
CAP Les Corts
Mejia Lequerica, s/n
08028 Barcelona
93 227 55 90
93 227 55 99
Adreça electrònica:
capcorts@clinic.cat
Mapa de situació
CAP Casanova
Rosselló, 161
08036 Barcelona
93 227 98 00
93 227 98 05
Adreça electrònica:
capcasanova@clinic.cat
Mapa de situació
CAP Comte Borrell
Comte Borrell, 305
08029 Barcelona
93 227 18 00
Adreça electrònica:
capborrell@clinic.cat
Mapa de situació