Tornar a l'índex

Notícies

Un estudi obre la possibilitat de desenvolupar una vacuna preventiva contra el VIH / SIDA

La infecció pel VIH és l'epidèmia més important del món i representa un dels més greus problemes de salut pública, d'acord amb dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). L'accés al tractament amb antiretrovirals només arriba al 30% dels més de 10 milions de pacients que ho necessiten. El nombre total de persones infectades sobrepassa els 30 milions i hi ha prop de 3 milions de noves infeccions per any. La principal esperança per reduir la incidència de la SIDA (Síndrome d'Immunodeficiència Adquirida) és una vacuna preventiva.

La majoria de vacunes preventives eficaces actuen induint una resposta basada en anticossos neutralitzants. Alguns grups havien evidenciat que pacients infectats pel VIH poden produir una àmplia resposta de neutralització. Però fins ara, tots els estudis havien exclòs als pacients en tractament antiretroviral i amb càrrega viral indetectable, és a dir, que tinguin un perfil millorat en comparació amb pacients no tractats.
 

Per entendre millor la inducció d'anticossos neutralitzants en aquests pacients, els investigadors de l'IDIBAPS/Hospital Clínic de Barcelona, vinculats al programa HIVACAT (Projecte d'Investigació de la Vacuna de sida), per primera vegada, s'han inclòs mostres de pacients tractats i amb un baix nivell de replicació viral. Van ser analitzades 508 mostres de 364 pacients (191 no tractats i 173 amb tractament antiretroviral) mitjançant una nova estratègia basada en l'ús de virus recombinants.

L'estudi representa el primer gran examen i l'avaluació de la neutralització en les persones infectades amb el VIH amb càrrega viral indetectable. "Hem demostrat que  els pacients que reben tractament antiretroviral són capaços d'induir una àmplia i potent resposta immune humoral (anticossos neutralitzants d'ampli espectre) contra el VIH tot i tenir nivells indetectables de virèmia", comenta l'última signant de l'estudi, Eloisa Yuste. En aquests pacients, el baix nivell d'estimulació antigènica pot ser compensat per a una millora de la funció de les cèl·lules B induïda pel tractament antiretroviral.

La conclusió del treball és que el percentatge de pacients tractats i no tractats que van generar anticossos neutralitzants d'ampli espectre va ser molt similar: un 2.3%. Aquest és el primer pas per identificar el epítop capaç d'induir el desenvolupament d'aquests anticossos i que per tant seria un excel·lent candidat per a una potencial vacuna preventiva contra la sida basada en el desenvolupament d'anticossos neutralitzants d'ampli espectre. Així funcionen altres vacunes preventives molt eficaços com poden ser les vacunes contra el papilomavirus, l'hepatitis A i B i la poliomielitis entre d'altres.

Els anticossos neutralitzants no funcionen quan la infecció pel VIH ja està establerta. Però la seva presència induïda per una vacuna podria evitar la infecció si una persona no infectada entra en contacte amb el virus. Per això, el següent pas és aconseguir que la inducció d'anticossos neutralitzants d'ampli espectre sigui generada en pacients que encara no hagin adquirit el virus. "Les properes etapes de la investigació seran caracteritzar aquests anticossos neutralitzants d'ampli espectre i identificar la part del virus que els ha induït i que podria servir com una potencial vacuna preventiva en persones sanes”, conclou.


Sobre IDIBAPS

L'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) és un centre públic de la Generalitat de Catalunya. El seu objectiu fonamental consisteix a integrar la recerca clínica de qualitat contrastada amb la recerca bàsica d'alt nivell. Així aconsegueix una transferència més eficaç dels avenços científics obtinguts en la prevenció i el tractament dels problemes de salut més prevalents.

Els científics de l'IDIBAPS provenen de les diverses entitats que el formen: l'Hospital Clínic de Barcelona, la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona del CSIC i el personal contractat per la Fundació Clínic. La producció científica de l'IDIBAPS el situa com el centre biomèdic més productiu d'Espanya i com a referent pel seu lideratge en grans projectes nacionals i europeus.

La biomedicina que impulsen aquests professionals pretén minimitzar les barreres entre el laboratori i la consulta mèdica. L'IDIBAPS vol facilitar que els reptes de la medicina es traslladin amb fluïdesa a la investigació bàsica, i que els resultats obtinguts en el laboratori es reverteixin de forma eficaç en beneficis per als pacients. Millorar la salut de les persones és l'objectiu final.

Sobre HIVACAT

El projecte de recerca i desenvolupament de la vacuna per la sida, HIVACAT, està integrat per dos centres de recerca més consolidats i importants que actualment hi ha sobre la sida: l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa Hospital Germans Trias i Pujol i el Servei de Malalties Infeccioses i Sida de l'Hospital Clínic de Barcelona. HIVACAT investiga en el desenvolupament de la nova vacuna contra el VIH en coordinació amb ESTEVE i amb el suport de la Fundació La Caixa, del Departament de Salut i del Departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i de la Fundació Clínic. El consorci suposa la primera experiència significativa de col·laboració en aquest àmbit entre administració, investigadors i empresa. 

Tots dos centres desenvolupen la recerca al costat de 7.500 malalts que es beneficien de la ràpida incorporació dels nous tractaments desenvolupats en els mateixos centres i de les innovacions adquirides a nivell internacional. HIVACAT compta amb un equip integrat per més de 60 científics formats en centres investigadors de prestigi internacional com la Universitat de Harvard, als Estats Units, l'Institut Pasteur de París o el Royal Free Hospital de Londres. 

A Espanya el projecte està codirigit pel Dr Bonaventura Clotet de l'Hospital Germans Trias i Pujol i pel Dr Josep Maria Gatell de l'Hospital Clínic, i la coordinació científica va a càrrec de l'investigador d'IrsiCaixa i professor d'investigació ICREA Christian Brander.
 

CAP Les Corts

Mejia Lequerica, s/n
08028 Barcelona
93 227 55 90
93 227 55 99
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Casanova

Rosselló, 161
08036 Barcelona
93 227 98 00
93 227 98 05
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Comte Borrell

Comte Borrell, 305
08029 Barcelona
93 227 18 00

Adreça electrònica:


Mapa de situació

© CAPs Les Corts · Casanova · Comte Borrell · Data d'actualització: 18/07/2011