Els hospitals de la Santa Creu i Sant Pau, del Mar (Parc de Salut Mar), Vall d’Hebron, Clínic i Sant Joan de Déu presenten el primer Programa d’intercanvi de professionals de la infermeria entre els Hospitals d’alta tecnologia de Barcelona
Els hospitals terciaris i d’alta complexitat de la ciutat organitzen el proper 16 de juny la I Jornada infermera dels hospitals de Barcelona per discutir sobre els principals eixos que vertebren l’activitat de la infermeria, professionalitat, excel·lència, qualitat i innovació.
La iniciativa obre la possibilitat de tenir un espai on intercanviar experiències en els àmbits de la professió infermera coneixent les diferents realitats dels grans hospitals de Barcelona i compartint els projectes més propers i rellevants per a la pràctica en els diferents centres.
En aquesta primera edició es presentaran, durant tota una jornada, un total de 15 propostes en els àmbits assistencials, d’innovació i de recerca en l’entorn de la infermeria hospitalària de les que en destaquen les següents:
Estudi pilot experimental de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron d’aplicació de música en la retirada de la sedació a l’UCI
L’Hospital Universitari Vall d’Hebron presentarà, durant la jornada, un estudi pilot experimental realitzat amb pacients de l’UCI que demostra que aplicar música en el moment de la retirada de la sedació ajuda que el seu despertar no sigui tan traumàtic, ja que aquests pacients connecten de nou amb el medi extern i poden patir estats d’ansietat que alteren el seu pla emocional i fisiològic. L’objectiu de l’estudi, que es va fer amb una mostra de 16 pacients i que ara s’ampliarà en un estudi més exhaustiu després dels bons resultats aconseguits (el 75% dels pacients als quals se’ls va aplicar música van verbalitzar que els havia ajudat a despertar-se de forma menys traumàtica), és implantar aquesta mesura com a teràpia habitual en la retirada de la sedació en pacients que compleixin els criteris adequats. Una tasca que desenvolupen els professionals d’infermeria.
L’estada en una unitat de cures intensives enfronta el pacient amb una gran quantitat de factors d’estrès, com són la situació de risc vital, manca de control del medi, aïllament, alteració de la comunicació, sobreestimulació sensorial, disconfort, i l’alteració del ritme de vigília i son. Aquesta situació pot provocar una elevada incidència de trastorns ansiosos en els pacients ingressats en unitats de crítics, sobretot en el moment de la retirada de la sedació. L’estudi de l’HUVH ha demostrat que escoltar música relaxant, mentre que el pacient es desperta de la sedació, redueix els nivells d’ansietat dels pacients.
Programa Integral d’Insuficiència Cardíaca de l’Hospital del Mar: el rol de la infermeria especialitzada en insuficiència cardíaca és clau en la disminució de la mortalitat per aquesta patologia
La Insuficiència Cardíaca (IC) és un autèntic problema de salut pública. És la tercera causa de mort de tipus cardiovascular i suposa la primera causa d’ingrés hospitalari en pacients majors de 65 anys. Tot i que es disposa de tractaments que han disminuït la mortalitat i el risc d’ingrés hospitalari, diferents factors han incidit en un seguiment baix d’aquests tractaments (edat avançada dels pacients, comorbilitats o patologies afegides, tractaments complexes, etc.). Aquestes circumstancies han motivat la creació de programes i unitats específiques per al maneig de la IC que s’han convertit en estructures assistencials capaces de reduir la mortalitat, la hospitalització i millorar la qualitat de vida dels pacients. Els estudis evidencien que la mortalitat dels pacients seguits en les Unitats de Insuficiència Cardíaca (UIC) és del 10%, mentre que en aquells malalts d’IC que segueixen un altre tipus de control la mortalitat augmenta fins el 45%.
Una gran part de l’èxit d’aquests programes i unitats, a més de l’ús dels fàrmacs, es deu a la responsabilitat que desenvolupa la infermera que, gràcies als seus coneixements, a la seva capacitat d’avaluació integral i a la proximitat amb els malalts, detecta de forma precoç al pacient fràgil, coordina la intervenció d’altres equips de professionals, educa a pacients i cuidadors, activa els serveis de suport que permeten reduir les barreres i potenciar la continuïtat assistencial a l’alta tant amb Atenció Primària com amb l’hospital de dia de la UIC, i actualment participa en un assaig clínic sobre la telemedicina en el seguiment clínic dels pacients.
Així doncs, aquesta iniciativa pionera de l’Hospital del Mar és un dels pocs programes de salut coordinat totalment per una infermera, que abasta gran quantitat de línies assistencials i que s’ha convertit en un referent per altres hospitals tant d’arreu de Catalunya com de l’Estat Espanyol.
L’Hospital Sant Joan de Déu promou i facilita la formació continuada on line dels professionals d’infermeria del centre amb el Programa 5 minuts
El programa supera gràcies a les noves tecnologies les limitacions geogràfiques i temporals d’aquest col·lectiu, distribuïts en diferents torns, perquè permet als professionals d’infermeria seguir una sessió formativa on line des del seu lloc de treball o des de casa.
Les conferències, que es poden seguir en directe o veure en diferit a la intranet de l’Hospital, tracten sobre nous avenços que s’han d’implantar al centre, aspectes d’interès estratègic de les diferents àrees i altres temes que proposen els professionals. Les conferències s’emeten amb una periodicitat setmanal, tenen una durada de cinc minuts i permeten que les persones que la veuen en directe hi puguin intervenir i fer preguntes.
Des del novembre fins ara, s’han emès 26 sessions que han estat vistes per més de 6.000 professionals. La valoració ha estat molt positiva atès que la puntuació mitjana rebuda ha estat, en una escala d’1 a 5, de 4,35. Entre els temes que s’han abordat fins ara hi ha el programa MARE –maternitat respectada-, instauració de l’alt flux, acte transfusional i comprovació; el nen i el joc; i seguretat del pacient .
Programa d’intercanvi de professionals entre els Hospitals d’alta tecnologia de la ciutat de Barcelona: Programa pilot Clínic – Sant Pau
Dins el marc d’aquesta jornada, les direccions d’infermeria dels hospitals terciaris de Barcelona presentaran també el Programa d’intercanvi de professionals d’infermeria entre aquests hospitals promogut per la Xarxa Infermera Interhospitalària de la ciutat.
El programa, impulsat per les direccions d’infermeria d’aquests centres, vol donar a conèixer la manera de treballar en una altre organització d’alta complexitat als professionals d’infermeria que desitgin formar-se mitjançant la realització del seu treball diari en un altre centre terciari.
L’objectiu principal del programa és compartir i millorar els coneixements, habilitats i actituds dels professionals sanitaris davant l’evolució científica i tecnològica, les demandes i necessitats del sistema sanitari.
El Clínic, a través de la Dra. Adela Zabalegui, i Sant Pau comencen aquest mes de juny un programa pilot d’intercanvi d’infermers/es en els seus serveis de Diagnòstic per la Imatge. Serà el tret de sortida al programa d’intercanvi de professionals que s’ampliarà als altres hospitals terciaris de Barcelona a partir de l’octubre.
CAP Les Corts
Mejia Lequerica, s/n
08028 Barcelona
93 227 55 90
93 227 55 99
Adreça electrònica:
capcorts@clinic.cat
Mapa de situació
CAP Casanova
Rosselló, 161
08036 Barcelona
93 227 98 00
93 227 98 05
Adreça electrònica:
capcasanova@clinic.cat
Mapa de situació
CAP Comte Borrell
Comte Borrell, 305
08029 Barcelona
93 227 18 00
Adreça electrònica:
capborrell@clinic.cat
Mapa de situació