Interlife és un projecte de partenariat públic-privat entre Novartis i l'Hospital Nacional de Kenya que té com a objectiu desenvolupar un centre d'excel·lència en el trasplantament renal a Kenya i referent per a tot l'Àfrica-subsahariana, mitjançant la formació i capacitació per part de reconeguts experts espanyols del camp del trasplantament.
Per això, un equip de professionals de diferents àmbits que van des de la cirurgia, nefrologia, anestèsia i infermeria de l'KNH està sent degudament format i tutelat per un equip de l'Hospital Clínic de Barcelona, sota els auspicis de la Societat Espanyola del Trasplantament.
L'equip mèdic coordinador està liderat pel Dr Federico Oppenheimer, Cap de la Unitat de Trasplantament Renal de l'Hospital Clínic de Barcelona, el Dr Antonio Alcaraz, cap del Servei d'Urologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, la Dra Conxita Monsalve, anestesista l'Hospital Clínic de Barcelona, la Sra Ana Palacio, infermera quirúrgica del Servei d'Urologia del mateix hospital, i la Dra Núria Saval, coordinadora mèdica del projecte a Novartis.
Per tal de que l'equip kenyà de trasplantament renal incrementi els coneixements en la tècnica quirúrgica i en el seguiment dels pacients, el projecte Interlife ha establert diferents estades formatives tant en hospitals espanyols com en el mateix KNH.
En aquesta ocasió, un equip de set professionals sanitaris de l'hospital kenyà, compost per dos uròlegs, un nefròleg, un cirurgià vascular, un anestesista i dos infermers, ha visitat la Unitat de Trasplantament Renal del Clínic de Barcelona. Aquesta estada ha tingut com a objectius perfeccionar les tècniques quirúrgiques, millorar el maneig del post-operatori i la formació i coordinació en quiròfan de l'equip d'infermeria.
En paraules del Dr Federico Oppenheimer, Cap de la Unitat de Trasplantament Renal de l'Hospital Clínic de Barcelona, "aquest programa té com a objectius millorar l'entrenament en l'abordatge quirúrgic i el maneig clínic dels pacients, i reduir el cost del trasplantament. En aquest sentit, podem dir que s'ha avançat molt i els primers resultats són excel·lents. El post-trasplantament immediat i l'estada mitjana d'un pacient trasplantat a l'Hospital Nacional de Kenya són comparables a qualsevol pacient a Europa. Seguirem treballant per consolidar el programa i obrir-lo a altres països perquè tota la regió de l'Àfrica-subsahariana pugui beneficiar-se d'aquest projecte".
Interlife és un model de cooperació mèdica que aposta per l'excel lència en el trasplantament i la sostenibilitat, basant-se en la transmissió de coneixements en benefici de tota la regió subsahariana. En aquest sentit, el Dr Antonio Alcaraz, cap del Servei d'Urologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, ha destacat "l'objectiu és donar-los prou confiança i eines, tant en el maneig quirúrgic com en el metge, de manera que siguin totalment autosuficients. Volem que aquest treball sigui reproduïble en el futur perquè en els pròxims anys tinguin un programa estable de trasplantament".
El Dr Mungay Ngugi, Cap de la Unitat d'Urologia de l'KNH, ha realçat el treball conjunt amb els equips espanyols, "l'intercanvi amb els doctors espanyols està sent excel·lent. Ens han traslladat els coneixements més actualitzats en la ciència del trasplantament, de manera que el nostre equip ja no està per darrere en la preparació i pràctica del trasplantament renal".
Des de la posada en marxa del programa Interlife el 2010, el KNH ha realitzat 42 trasplantaments renals de donant viu. Una activitat comparable a la dels principals programes espanyols de trasplantament renal de donant viu. Els resultats en els pacients han millorat significativament, el període mitjà de recuperació s'ha reduït fins a un 50% en comparació amb les xifres prèvies a la implementació del projecte.
El mateix Dr John Ngigi, nefròleg de l'Hospital Nacional de Kenya, ha destacat l'impacte de la posada en marxa del programa, "Interlife suposa la revitalització del trasplantament renal a Kenya, que fins ara s'havia fet de forma poc eficient. El programa ha canviat totalment la qualitat de vida de les persones, ara els pacients amb insuficiència renal poden seguir una vida normal gràcies al trasplantament".
Segons D. Francisco Ballester, director general de Novartis farmacèutics, "Interlife és una mostra més del nostre compromís amb els pacients i en especial amb els pacients trasplantats, amb els que portem treballant més de 25 anys".
Insuficiència renal i trasplantament a Kenya
Kenya, amb una població de 40 milions de persones, té una incidència d'insuficiència renal del voltant d'uns 6.000 pacients anuals.
El primer trasplantament renal de la història d'aquest país es va realitzar a l'Hospital Nacional de Kenya el 1978, molt abans que aquest centre inaugurés la seva unitat renal el 1984.
Des d'aleshores, el trasplantament renal a Kenya ha passat per diferents etapes. Des de l'any 2000 i fins 2009, els trasplantaments realitzats a l'Hospital Nacional i en tot el país van ser esporàdics, amb resultats discrets i amb un cost molt elevat.
En l'actualitat, 160 pacients de l'Hospital Nacional estan en diàlisi, dels quals el 50% podrien ser candidats a un trasplantament.
CAP Les Corts
Mejia Lequerica, s/n
08028 Barcelona
93 227 55 90
93 227 55 99
Adreça electrònica:
capcorts@clinic.cat
Mapa de situació
CAP Casanova
Rosselló, 161
08036 Barcelona
93 227 98 00
93 227 98 05
Adreça electrònica:
capcasanova@clinic.cat
Mapa de situació
CAP Comte Borrell
Comte Borrell, 305
08029 Barcelona
93 227 18 00
Adreça electrònica:
capborrell@clinic.cat
Mapa de situació