Des de 1950, el Dia Mundial de la Salut se celebra cada 7 d'abril per commemorar la fundació de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a proposta de la Primera assemblea Mundial de la Salut (1948). És una jornada que pretén centrar l'atenció en aquelles qüestions de salut pública que afecten la comunitat internacional. Aquest any, el lema oficial és "Salut universal: per a tots i totes, a tot arreu."
Amb aquest lema, es reclama que totes les persones tinguin accés, sense discriminació de cap mena, a serveis sanitaris integrals i de qualitat, a través d'accions per abordar aquells aspectes socials i econòmics relacionats amb la salut que fomentin i promoguin el benestar. La cobertura sanitària universal és un objectiu primordial per l'OMS. Milions de persones al voltant del món segueixen sense cap accés a l'atenció de salut i moltes altres es veuen obligades a triar entre l'atenció a la salut i altres despeses quotidianes, com ara aliments, vestits o un sostre. És igualment important que les persones que tenen accés a una atenció sanitària assequible i de qualitat puguin entendre com és la vida dels que no tenen tanta sort i defensar la igualtat d'accés a l'atenció a tot arreu. L'OMS posa l'accent en la necessitat que totes les nacions estableixin sistemes que ajudin a prevenir, conservar i restituir la salut amb el compromís d'inversió en salut pública.
Fa 40 anys la Declaració d'Alma-Ata va definir l'atenció primària de salut com a una estratègia essencial per la meta de salut per tothom i com un enfocament integral per l'organització dels sistemes de salut. Els valors i principis de l'atenció primària de salut que inclouen el dret a la salut, l'equitat, la solidaritat, la justícia social, la participació i l'acció multisectorial han guiat la transformació de molts sistemes de salut a escala mundial. D'aquesta manera, s'està generant cada cop més evidència que la igualtat en els serveis d'atenció de salut és necessària tant per la salut individual de les persones com per la salut de les economies i de la societat en general. Les repercussions positives de l'atenció primària de salut sobre la reducció de la mortalitat, la morbiditat i les desigualtats en matèria de salut són ben conegudes.
En aquesta direcció, l'octubre de 2018 la Conferència Mundial Sobre Atenció Primària de Salut celebrada a Astaná (Kazajstán) ha dibuixat un camí a seguir per aconseguir la cobertura universal de salut. En ella després d'evidenciar que, en lloc de tenir salut per tots, hi havia salut per alguns, països de tot el món van signar prometent enfortir els sistemes d'atenció primària de salut com a pas essencial per aconseguir la cobertura universal.
El nostre país va fer un pas enrere en la cobertura universal de salut amb el Real decret 16/2012, de mesures urgents per a garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut i millorar la qualitat i seguretat de les seves prestacions, que ha estat durament criticat i avaluat demostrant la seva poca validesa. En el moment actual s'està modificant l'escenari legal i normatiu que va establir-se amb l'aplicació d'aquell Real Decret per tornar a garantir la cobertura universal tan necessària i que avui tots reivindiquem.
Dra. Ethel Sequeira i Sr. Luis Murciano
CAP Casanova
CAP Les Corts
Mejia Lequerica, s/n
08028 Barcelona
93 227 55 90
93 227 55 99
Adreça electrònica:
capcorts@clinic.cat
Mapa de situació
CAP Casanova
Rosselló, 161
08036 Barcelona
93 227 98 00
93 227 98 05
Adreça electrònica:
capcasanova@clinic.cat
Mapa de situació
CAP Comte Borrell
Comte Borrell, 305
08029 Barcelona
93 227 18 00
Adreça electrònica:
capborrell@clinic.cat
Mapa de situació