Dimecress, 3 d'agost 2011
Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'epilèpsia afecta aproximadament a 50 milions de persones a tot el món i gairebé un terç no respon adequadament als fàrmacs antiepilèptics. L'epilèpsia refractària és aquella en què les crisis persisteixen malgrat el tractament mèdic adequat amb diversos fàrmacs. A Espanya, el 30% dels 400 mil pacients amb epilèpsia són resistents a fàrmacs. Un percentatge variable d'aquests pacients (al voltant del 15%) seran candidats a cirurgia resectiva, i a la resta han d'emprar altres procediments com l'estimulació cerebral profunda.
Recentment s'ha realitzat a l'Hospital Clínic de Barcelona el primer implant a Espanya d'un sistema d'estimulació cerebral profunda per a pacients amb epilèpsia refractària. La Unitat d'Epilèpsia de l'Hospital Clínic, coordinada per la Dra. Mar Carreño, és l'única acreditada a Catalunya pel Ministeri de Salut per al tractament quirúrgic de l'epilèpsia refractària. Ja considerat referència en el tema, l'Hospital Clínic de Barcelona atén a pacients que vénen a buscar els millors professionals i tractaments pioners en un dels centres amb més experiència en l'abordatge d'aquesta malaltia.
La intervenció va ser realitzada pel Dr. Jordi Rumià, neurocirurgià del Programa de Cirurgia de Epilèpsia i Parkinson de l'Hospital Clínic. El nou tractament està indicat per reduir la freqüència de les crisis en adults amb epilèpsia refractària i crisis parcials amb o sense generalització secundària.
La teràpia, anomenada estimulació cerebral profunda, proporcionada per l'empresa Medtronic Inc., ha estat utilitzada durant més de 20 anys per a altres tractaments en malalties neurològiques. La tecnologia està aprovada a Europa des de 1993, quan va ser autoritzada per primera vegada per al seu ús en el tremolor essencial. Des de llavors s'utilitza àmpliament per al tractament de la malaltia de Parkinson i altres malalties com la distonia primària i el Trastorn Obsessiu Compulsiu.
Per realitzar l'implant, s'utilitza un neuroestimulador que emet impulsos elèctrics controlats dirigits a una àrea del cervell anomenada el nucli anterior del tàlem. El tàlem, considerada l'estació de relleu central del cervell, té fortes connexions amb altres parts del cervell implicades en la generació i propagació de les crisis epilèptiques.
Un estudi recent, anomenat SANTE, ha provat la teràpia en un grup de pacients amb epilèpsia resistent a medicaments. En l'assaig, després de dos anys de l'estimulació, les crisis, incloses les més greus, es van reduir en una mitjana de 56%. A més, aproximadament el 13% dels pacients sotmesos a l'implant van estar lliures de crisi durant més de sis mesos. Després d'un any en l'estudi, el 74% dels pacients en l'assaig van declarar sentir-se satisfets amb els resultats.
Amb la disminució de les crisis epilèptiques, el pacient experimenta una millora significativa en la seva qualitat de vida i recupera part de la seva autonomia per a les activitats de la vida diària.
CAP Les Corts
Mejia Lequerica, s/n
08028 Barcelona
93 227 55 90
93 227 55 99
Adreça electrònica:
capcorts@clinic.cat
Mapa de situació
CAP Casanova
Rosselló, 161
08036 Barcelona
93 227 98 00
93 227 98 05
Adreça electrònica:
capcasanova@clinic.cat
Mapa de situació
CAP Comte Borrell
Comte Borrell, 305
08029 Barcelona
93 227 18 00
Adreça electrònica:
capborrell@clinic.cat
Mapa de situació