Com cada any, el 10 d'octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental, amb l'objectiu de sensibilitzar la societat sobre els trastorns mentals, lluitar contra l'estigmatització que pateixen les persones afectades i impulsar iniciatives que en millorin l'atenció. Aquest any el commemorem sota el lema "Salut mental en un món desigual", una campanya que se centra en els efectes que la pandèmia de la COVID-19 ha tingut en el benestar emocional de la població.
Com pots cuidar de la teva salut mental?
Els estils de vida tenen un efecte directe sobre l'activació del nostre cervell i la regulació emocional. Per aquest motiu, els Referents de benestar emocional i comunitari del CAPSBE, ens ofereixen aquests consells:
Relacions socials: tenir un bon suport social ajuda a protegir-te de l'estrès de l'entorn. La cohesió social és el factor que més impacta sobre la salut. Socialitza i mantingues contacte amb familiars, amics i companys.
Acceptació: accepta qui ets i estigues orgullós/a. Reconeix i accepta que no es pot ser bo en tot, centra't en el que fas bé o gaudeixes. Aprendre a acceptar disminueix la frustració i els sentiments de vulnerabilitat, por i aïllament.
Demanar ajuda quan es necessita: a vegades les situacions ens superen i necessitem ajuda. Comparteix el que et passa amb el teu entorn i comenta-ho amb el teu professional de referència. No estàs sol/a.
Exercici físic: realitzar algun tipus d'esport regularment augmenta l'autoestima, l'aprenentatge, la presa de decisions i l'estat d'ànim, ajuda a la concentració i facilita la son. Es recomanen almenys 30 minuts al dia cinc dies a la setmana.
Descans: la falta de descans pot afectar a l'estat d'ànim. Es recomana seguir una rutina de son i descansar 8 hores.
Evita les pantalles una estona abans d'anar a dormir, ja que la llum blava i l'estimulació dels dispositius dificulten la conciliació del son.
Temps lliure per un mateix: concentrar-se en una activitat disminueix els pensaments rumiatius i canvia l'estat d'ànim. Gaudeix del temps lliure duent a terme alguna activitat que et faci sentir bé, sigui sol o en companyia.
Activitats relaxants: busca activitats que afavoreixin un moment de relaxació. El ioga, la meditació, passejar per la natura, llegir un llibre... segur que trobes una bona opció que s'adapti a tu!
Alimentació saludable: una dieta equilibrada i una bona hidratació poden augmentar el nivell d'energia i atenció al llarg del dia. Alteracions gastrointestinals poden induir canvis comportamentals i neuroquímics.
Afavoreix el consum d'aigua, fruita i verdura de temporada.