Tornar a l'índex

Notícies

4 de març: Dia Mundial de l'Obesitat

Avui, 4 de març, és el Dia Mundial contra l'Obesitat i és promogut per la Federació Mundial de l'Obesitat. En 2024, el lema de la jornada és Parlem d'obesitat i... que pretén observar la salut, la joventut i el món que ens envolta per a veure com podem abordar l'obesitat junts.

  

Per què se celebra el Dia Mundial contra l'Obesitat?

Aquesta jornada pretén conscienciar la població dels efectes perjudicials que el sobrepès i l'obesitat produeixen en la salut de les persones, així com difondre recomanacions per prevenir-los. Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), s'estima que des de 1975 aquesta malaltia ha augmentat gairebé cinc vegades en nens i adolescents, afectant persones de totes les edats. Actualment, 800 milions de persones en tot el món viuen amb obesitat i l'any 2035 augmentarà fins a 1,9 bilions, és a dir, 1 de cada 4 persones. Per altra banda, s'espera que l'obesitat infantil augmenti en un 60% durant la pròxima dècada, fins a arribar als 250 milions en el 2030.

Segons dades de l'Enquesta de salut de Catalunya de l'any 2021:

  • El 50,21% de la població té excés de pes.
  • El 14,8% de la població entre 18 i 74 anys presenta obesitat.
  • El 14% dels infants i els adolescents entre 6 i 12 anys presenta obesitat.


Aquestes dades tenen una tendència a l'augment en els pròxims anys, és per això la necessitat de fer una bona prevenció.

     

Què podem fer per combatre-la?

  • No fer una "dieta estricta" perquè s'acabi un dia, sinó petits canvis en els hàbits alimentaris i estils de vida, perquè siguin per sempre.
  • Desestigmatitzar la malaltia en la nostra societat ajudarà a entendre que aquesta necessita el seu procés. Es tracta d'una malaltia crònica i multifactorial, per tant, necessita un tractament multidisciplinari.
  • Sumar minuts actius

    

I com podem prevenir-la?

L'obesitat és un problema de salut. Malgrat que la causa fisiològica d'aquesta malaltia és un desequilibri energètic entre l'energia o les calories consumides i l'energia o calories gastades, el seu origen es troba en una interacció tant genètica com ambiental. És a dir, els estils de vida i els hàbits d'ingesta, l'alimentació i la pràctica d'activitat física. Per tant, podem;

  • Limitar la ingesta d'aliments rics en greixos i sucres.
  • Augmentar el consum de fruites i verdures, així com de llegums, cereals integrals i fruita seca.
  • Fer activitat física periòdica.

  

Si necessites ajuda, busca al teu professional de salut perquè t'acompanyi en aquest procés de canvi per millorar els teus hàbits de vida i guanyar SALUT. Els professionals d'atenció primària podem ajudar-te a adquirir hàbits alimentaris saludables i a prescriure pautes dietètiques adequades, amb el suport i la col·laboració de dietistes nutricionistes.

Marina Garcia

Dietista-Nutricionista de CAPSBE

CAP Les Corts

Mejia Lequerica, s/n
08028 Barcelona
93 227 55 90
93 227 55 99
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Casanova

Rosselló, 161
08036 Barcelona
93 227 98 00
93 227 98 05
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Comte Borrell

Comte Borrell, 305
08029 Barcelona
93 227 18 00

Adreça electrònica:


Mapa de situació

© CAPs Les Corts · Casanova · Comte Borrell · Data d'actualització: 04/03/2024