Econòmics i fàcils de conservar, els llegums són una excel·lent font de proteïnes amb un contingut molt baix de greix. Hi ha moltíssimes varietats de cada tipus de llegum, amb mides, textures i gustos diferents i sovint estan lligades a territoris concrets: llentia pardina, llentia caviar, llentia vermella, llentia castellana, llentia groga, llentia verdina, mongeta seca blanca rodona, mongeta seca blanca ronyó, mongeta seca arrossina, mongeta seca pinta, mongeta seca caparrona, cigró kabuli, cigró castellà, cigró lletós, etc.
El consum de llegums locals i de proximitat a Catalunya és possible gràcies al fet que se'n produeixen moltes varietats, com el fesol de Santa Pau (Garrotxa), el fesol de l'ull ros (Pla de l'Estany i Empordà), la mongeta de Castellfollit del Boix (Bages), la mongeta de Collsacabra (Osona), la mongeta del ganxet del Vallès, el cigró d'Oristà (Osona), el cigronet de l'Alta Anoia, el pèsol garrofal de Llavaneres, el pèsol negre del Berguedà i la garrofa del Baix Penedès, el Baix Camp, el Tarragonès, el Baix Ebre i el Montsià, entre d'altres.
La composició nutricional dels llegums explica, en gran part, els beneficis múltiples per a la salut que s'associen al consum.
... 100 grams de llenties seques contenen 24 grams de proteïnes, mentre que 100 grams de filet de vedella o de pit de pollastre, n'aporten 20 grams.
... les recomanacions de consum estan en més de 4 racions a la setmana. Una ració en sec equival a 60-80 g i, cuita, 150-200 g.
... els llegums en sec es poden guardar fins a un any. Una vegada cuinats, poden estar 2-3 dies a la nevera o es poden congelar en petites bosses fins a alguns mesos.
... per produir un quilo de llegums es necessiten 1.250 litres d'aigua, mentre que per produir un quilo d'altres fonts de proteïnes, com el pollastre, el xai o la vedella, se'n necessiten 4.325, 5.520 i 13.000 litres, respectivament.
El consum de llegums pot generar flatulències, ja que contenen fibres indigeribles que, en arribar al còlon, són fermentades pels bacteris. A mesura que vagis augmentant el consum, l'organisme s'anirà adaptant a la presència d'aquest tipus de fibres, i cada vegada seran més ben tolerades i generaran, per tant, menys gasos.
Per reduir els gasos que et poden provocar,
Els llegums que produeixen més gasos són els cigrons, les mongetes i les faves, en canvi, les llenties i els pèsols són menys flatulents.
Els llegums són un món obert de possibilitats culinàries. Des dels plats més tradicionals fins receptes més innovadores, existeixen centenars de versions, com a plat principal, des d'amanides a plats de cullera, o com a guarnició.
Avui et compartim una recepta molt saludable feta amb llenties, una excel·lent font de ferro, vital per prevenir l'anèmia i mantenir una òptima funció cognitiva.
CAP Les Corts
Mejia Lequerica, s/n
08028 Barcelona
93 227 55 90
93 227 55 99
Adreça electrònica:
capcorts@clinic.cat
Mapa de situació
CAP Casanova
Rosselló, 161
08036 Barcelona
93 227 98 00
93 227 98 05
Adreça electrònica:
capcasanova@clinic.cat
Mapa de situació
CAP Comte Borrell
Comte Borrell, 305
08029 Barcelona
93 227 18 00
Adreça electrònica:
capborrell@clinic.cat
Mapa de situació