Tornar a l'índex

Notícies

Dia Internacional de les Persones Grans

Dia Internacional de les Persones Grans

La salut mental és important en totes les etapes de la vida, des de la infantesa i l'adolescència fins a l'adultesa i la vellesa, cuidar-la pot influir enormement en el benestar de les persones, arribant fins i tot a salvar vides.

Existeixen algunes pràctiques que es poden dur a terme per a cuidar la salut mental de les persones grans, un àmbit moltes vegades oblidat i que té un impacte rellevant per a la seva qualitat de vida. A continuació, els Referents de Benestar Emocional del CAPSBE, ens ofereixen diverses claus per a cuidar la salut mental de les persones grans.

  1. Tenir en compte la salut mental
    La societat, en general, està conscienciada de la importància de la salut física, però no tant de la salut mental. És fonamental ser conscients que també és salut i que repercuteix directament en la qualitat de vida.
     
  2. Mantenir hàbits de vida saludables
    Dormir les hores necessàries, tenir una alimentació equilibrada i la pràctica regular d'activitat física milloren de manera significativa la salut mental.
     
  3. Establir metes i objectius
    Plantejar-se objectius i rutines que complir durant la jornada contribueix a una bona salut mental en les persones majors. Si és el cas específic, en portar una vida més sedentària, aquestes tasques poden ser una cosa tan senzilla com contactar amb els familiars de manera proactiva, recollir els calaixos o organitzar l'espai.
     
  4. Teixir xarxes de suport
    La sociabilitat és realment important, ja que a mesura que s'envelleix les persones tendeixen a l'aïllament social. Comptar amb persones que els donin suport, els facin sentir escoltats (i viceversa) repercutirà de manera positiva en el seu estat d'ànim.
     
  5. Gaudir dels seus entreteniments
    A mesura que s'envelleix, és freqüent anar abandonant els entreteniments o les activitats que abans es gaudien. Dur a terme aficions com cosir, fer punt, la jardineria o aprendre coses noves potència l'estat psicològic.
     
  6. Mantenir la ment activa
    Tot i ser més gran, no s'ha après tot el coneixement possible en la vida, mai es deixa d'aprendre. Activitats com la lectura, la realització de passatemps o la gestió de la comptabilitat de la llar impacten de manera positiva en la ment de les persones majors.
     
  7. Acceptar els canvis
    A mesura que envellim és fonamental acceptar-nos a nosaltres mateixos de la millor manera possible, adaptant-nos als canvis que inevitablement aniran sorgint. Evitar les comparacions amb el passat i no centrar-se massa en un futur incert evitarà molt de sofriment innecessari a nivell afectiu i emocional.

Per impulsar aquestes pràctiques, CAPSBE participa en aquests projectes de territori. Són alguns exemples de la xarxa comunitària existent.

Grans Teatrerus és un projecte social del Grup Focus que pretén contribuir a combatre la solitud no desitjada entre les persones majors i propiciar l'envelliment actiu a través del teatre i de la cultura. Grans Teatrerus també vol propiciar vincles generacionals entre persones majors i gent jove, utilitzant el teatre com a nexe de connexió i centre d'interès, des de la perspectiva d'espectadors i d'usuaris.

Escoles de salut

Les escoles de salut de les persones grans són espais que tenen com a objectiu acompanyar les persones grans del barri per aconseguir un envelliment actiu i saludable, fomentant la seva corresponsabilitat en la cura de la seva salut. Són espais educatius on es promouen l'autonomia i l'adquisició d'hàbits saludables a partir de la prevenció, el coneixement i la participació ciutadana.

Taller de teatre intergeneracional

El taller de teatre intergeneracional consisteix en la creació d'un espai de seguretat i llibertat on persones grans es relacionen a través la pràctica escènica amb infants del barri vinculats a un centre educatiu. És un projecte que té un triple objectiu: obrir l'escola al veïnatge vinculant les persones grans i els infants que comparteixen el mateix territori; que les persones grans treballin la memòria i que puguin compartir les seves experiències amb els infants amb activitats lúdiques i creatives; promocionar l'exercici físic i l'expressió creativa a través del moviment de les persones grans.

CAP Les Corts

Mejia Lequerica, s/n
08028 Barcelona
93 227 55 90
93 227 55 99
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Casanova

Rosselló, 161
08036 Barcelona
93 227 98 00
93 227 98 05
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Comte Borrell

Comte Borrell, 305
08029 Barcelona
93 227 18 00

Adreça electrònica:


Mapa de situació

© CAPs Les Corts · Casanova · Comte Borrell · Data d'actualització: 04/10/2024