10 d'octubre, Dia Mundial de la Salut Mental
La salut mental i el benestar emocional és un concepte molt més ampli, relacionat amb la manera com ens sentim, pensem o actuem en el nostre dia a dia. Es pot definir com un estat d'equilibri i benestar en què una persona és conscient de les seves capacitats i pot desenvolupar les seves habilitats cognitives i emocionals, viure en societat i satisfer adequadament les demandes de la vida quotidiana. És, per tant, molt més que no patir una malaltia de salut mental: ens ajuda a afrontar els reptes, els alts i baixos diaris i les situacions quotidianes d'estrès sense enfonsar-nos, a tenir relacions satisfactòries o a treballar de manera eficient.
Així, la salut mental és la base per al benestar i el funcionament efectiu de les persones i de les comunitats i esdevé un aspecte indissociable del concepte de salut: no es pot tenir un bon estat de salut sense una bona salut mental.
Per tant:
Enllaços i recursos
El suport mutu i el fet de compartir amb altres persones, ajuda a incrementar els moments de benestar i facilita que, en moments de malestar, no ens sentim tan soles. Construir i reforçar la nostra xarxa de persones de confiança és un factor clau per a la nostra salut.
Prescripció social: consisteix en l'abordatge del malestar emocional mitjançant la participació en activitats comunitàries de caràcter cultural, esportives, de contacte amb la natura, etc. La prescripció social treballa amb una perspectiva salutogènica, és a dir, busca augmentar els factors promotors i protectors de la salut, fomentant els recursos de cada persona i del seu entorn i aconseguir, d'aquesta manera, una millora del benestar emocional i del suport social.
Si t'interessa el programa de prescripció social, pots demanar més informació al teu professional de referència del CAP.
GestioEmocional.cat: és una pàgina web i aplicació desenvolupada del Sistema de Salut de Catalunya on pots avaluar l'estat emocional, accedir a eines per aprendre a gestionar les emocions i obtenir recursos professionals.
Grup de Millora del Benestar Emocional en l'adult: és un grup liderat pels Referents de Benestar Emocional Comunitari on es treballen eines i estratègies que permetin la millora del benestar emocional. Els recursos explicats en aquest full informatiu, es desenvolupen amb més profunditat als grups de benestar emocional. Si mai has participat en un grup de Benestar Emocional i t'agradaria fer-ho, pots posar-te en contacte amb el teu CAP de referència i sol·licitar informació.
Grups d'ajuda mútua (GAM): els GAM són espais d'escolta, comprensió i suport mutu, on diverses persones que comparteixen un mateix problema, dificultat o preocupació es reuneixen per intentar superar o millorar la seva situació. Es basen en l'horitzontalitat, voluntarietat i el respecte, és a dir, tots els/les membres del grup, inclosos els/les dinamitzadores són iguals.
Podeu trobar un recull dels Grups d'Ajuda Mútua a Catalunya aquí: Troba el teu GAM
Consulta altres serveis i recursos per cuidar la salut mental i emocional aquí
A continuació, us deixem un vídeo informatiu con l’actriu Maria Morera ens explica la diferència entre estar trist i tenir depressió. Clica aquí per visualitzar-lo
CAP Les Corts
Mejia Lequerica, s/n
08028 Barcelona
93 227 55 90
93 227 55 99
Adreça electrònica:
capcorts@clinic.cat
Mapa de situació
CAP Casanova
Rosselló, 161
08036 Barcelona
93 227 98 00
93 227 98 05
Adreça electrònica:
capcasanova@clinic.cat
Mapa de situació
CAP Comte Borrell
Comte Borrell, 305
08029 Barcelona
93 227 18 00
Adreça electrònica:
capborrell@clinic.cat
Mapa de situació