Tornar a l'índex

Notícies

Dia mundial dels llegums

El 10 de febrer celebrem el Dia mundial dels llegums, una excel·lent font de proteïnes amb un contingut molt baix de greix

Econòmics i fàcils de conservar, existeixen moltíssimes varietats de cada tipus de llegum, amb mides, textures i gustos diferents i sovint estan lligades a territoris concrets: llentia pardina, llentia caviar, llentia vermella, llentia castellana, llentia groga, llentia verdina, mongeta seca blanca rodona, mongeta seca blanca ronyó, mongeta seca arrossina, mongeta seca pinta, mongeta seca caparrona, cigró kabuli, cigró castellà, cigró lletós, etc.

A Catalunya se'n produeix molta varietat, com el fesol de Santa Pau (Garrotxa), el fesol de l'ull ros (Pla de l'Estany i Empordà), la mongeta de Castellfollit del Boix (Bages), la mongeta de Collsacabra (Osona), la mongeta del ganxet del Vallès, el cigró d'Oristà (Osona), el cigronet de l'Alta Anoia, el pèsol garrofal de Llavaneres, el pèsol negre del Berguedà i la garrofa del Baix Penedès, el Baix Camp, el Tarragonès, el Baix Ebre i el Montsià, entre d'altres.

Per què és bo menjar llegums?

Beneficis dels llegums:

  •  Elevat contingut en fibra que facilita el trànsit intestinal i proporciona una sensació de sacietat.  
  • Ajuda a disminuir el colesterol, els triglicèrids, alguns tipus de càncer i promou la salut cardiovascular.
  • Sense gluten, són un aliment apte per a les persones amb malaltia celíaca.
  • Alt contingut en fibra, tenen un paper important en el control de les patologies associades a la digestió, l'absorció de sucres i greixos.
  • Proteïnes, hidrats de carboni, fibra, vitamines del grup B, minerals, antioxidants, compostos bioactius com les isoflavones o esterols vegetals.

Els llegums en sec es poden guardar fins a un any, i una vegada cuinats, poden mantenir-se 2-3 dies a la nevera o congelar-se en bosses petites durant alguns mesos. La recomanació és consumir més de 4 racions de llegums a la setmana.  

El consum de llegums pot generar flatulències, ja que contenen fibres indigeribles que, en arribar al còlon, són fermentades pels bacteris. Tot i això, l'organisme es va adaptant a l'augment del seu consum i cada vegada, les fibres seran més ben tolerades i generaran, per tant, menys gasos.

Com reduir els gasos?

  •  Remullar els llegums durant 6-12 hores perquè alliberin les fibres
  • Cuinar bé els llegums
  • Afegir vinagre de poma a l'aigua de la cocció
  • Condimentar amb gingebre o amb espècies que ajudin en la digestió
  • Germina'ls

Els cigrons, les mongetes i les faves són els llegums que produeixen més gasos, en canvi, les llenties i els pèsols són els menys flatulents.

CAP Les Corts

Mejia Lequerica, s/n
08028 Barcelona
93 227 55 90
93 227 55 99
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Casanova

Rosselló, 161
08036 Barcelona
93 227 98 00
93 227 98 05
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Comte Borrell

Comte Borrell, 305
08029 Barcelona
93 227 18 00

Adreça electrònica:


Mapa de situació

© CAPs Les Corts · Casanova · Comte Borrell · Data d'actualització: 03/02/2025