Tornar a l'índex

Notícies

ODHIN vol millorar el cribratge i la intervenció breu en el consum de risc d’alcohol a l’atenció primària

  • El Dr. Colom i el Dr. Gual durant la roda de premsa.
  • El Dr. Colom i el Dr. Gual durant la roda de premsa.

Molts bevedors que prenen quantitats importants d’alcohol no són conscients d’arribar a nivells de consum perillosos. En l’actualitat, segons dades de la Generalitat de Catalunya, al voltant d’un 15% de les persones que es visiten en l’atenció primària fan consums que es consideren de risc. El projecte europeu ODHIN, encapçalat des de l’Hospital Clínic de Barcelona i la Subdirecció General de Drogodependències del Departament de Salut, estudia com es pot incidir en els Centres d’Atenció Primària de diferents països europeus per millorar la detecció precoç i l’orientació dels pacients amb aquesta problemàtica. Del 13 al 15 de febrer ODHIN celebra el seu II International Meeting a CaixaForum Barcelona i ha estat presentat en roda de premsa pel Dr. Antoni Gual, cap de la Unitat d’Addiccions de l’Hospital Clínic – IDIBAPS de Barcelona i coordinador del projecte ODHIN, i el Dr. Joan Colom, Subdirector General de Drogodependències de la Generalitat de Catalunya.

La Fundació Clínic de l’Hospital Clínic de Barcelona i la Subdirecció General de Drogodependències del Departament de Salut, conscients de la importància del problema que representa l’alcohol, lideren conjuntament el projecte ODHIN, que pretén investigar com optimitzar la implementació d’estratègies a l’atenció primària per dur a terme una detecció precoç i la posterior orientació dels pacients amb aquesta problemàtica. En aquest projecte, finançat pel 7è programa marc de recerca de la Comissió Europea, hi participen una vintena d’institucions acadèmiques i de salut de 8 països europeus més: Països Baixos, Regne Unit, Itàlia, Suècia, Polònia, Eslovènia, Portugal i República Txeca.

Entre d’altres accions, es durà a terme un assaig clínic a 5 països en què es compararan tres grups d’intervenció: formació mèdica continuada, retribució econòmica i derivació a un programa en línia, tant de forma individual com en combinació (en total 7 grups) amb un grup control, i s’avaluarà l’impacte en el nivell de cribratge i intervenció breu dels consumidors d’alcohol. Durant la reunió celebrada aquests dies a CaixaForum els investigadors principals del projecte a tot Europa acordaran, entre d’altres, el protocol de l’assaig clínic.

Catalunya, amb el programa Beveu Menys, ha estat pionera en la implementació a tota l’Atenció Primària de les estratègies de detecció precoç i intervenció breu. Aquestes accions han demostrat que poden reduir fins a un 20% la prevalença de consum de risc i dels problemes associats. El programa es va iniciar el 2002, a iniciativa de la Subdirecció General de Drogodependències del Departament de Salut i ha comptat amb la col·laboració del Hospital Clínic i de la CAMFIC (Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària).

El Beveu Menys és l’únic programa a Europa que s’ha implementat a tot els centres d’Atenció Primària d’una regió. Va ser considerat bona pràctica de salut en la reunió de la Plataforma Tècnica de Cooperació en Salut del Comitè de les Regions d’Europa, celebrada la tardor de 2010 a Brussel·les i promoguda per la direcció general de Salut i Polítiques de Consum de la Comissió Europea (DG SANCO) i el Comitè Europeu de Regions.

Segons l’OMS, l’alcohol és el segon factor de risc més important de malaltia i mortalitat prematura a Europa, després del tabac. No obstant això, molts bevedors no són conscients del riscs associats, i del fet que si no canvien els seus hàbits de consum poden arribar a desenvolupar alguna de les 60 malalties o patologies relacionades amb el consum d’alcohol. En el cas dels homes, es consideren de risc els consums que superen les 28 Unitats de beguda estàndard (UBE) per setmana, o 6 UBE per ocasió de consum, mentre que per les dones són 17 UBE per setmana o 5 UBE per ocasió. Una UBE equival a una canya de cervesa o un vas de vi, mentre que un combinat o una copa de licor equivaldria a dues UBEs.

A Catalunya actualment hi ha 562 professionals dotats de formació específica per fer front al consum de risc d’alcohol entre els pacients i, per tant, per poder detectar i orientar els usuaris en cas que pateixin problemes per tal que iniciïn processos de canvi. El projecte ODHIN es nodreix d’aquesta i d’altres iniciatives arreu d’Europa per fer front als problemes derivats del consum de risc d’alcohol.

Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica i Subdirecció General de Drogodependències, una estreta i fructífera col·laboració a nivell internacional

Aquesta col·laboració es va iniciar l’any 1995 amb la participació en el projecte col·laboratiu de la Organització Mundial de la Salut sobre primària i alcohol. Des de llavors ha propiciat la participació de Catalunya en nombroses iniciatives i projectes europeus en l’àmbit de les polítiques d’alcohol. Entre elles, les més destacades són el Projecte Europeu Primary Health Care European Project on Alcohol (PHEPA, www.phepa.net), la International Network of Brief Interventions on Alcohol and Other Drugs (INEBRIA, www.inebria.net) i, més recentment, projectes de recerca del 7è Programa Marc de la Comissió Europea com l’Amphora (www.amphoraproject.net), l’ODHIN (www.odhinproject.eu) que ens ocupa i l’Alice-Rap.

CAP Les Corts

Mejia Lequerica, s/n
08028 Barcelona
93 227 55 90
93 227 55 99
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Casanova

Rosselló, 161
08036 Barcelona
93 227 98 00
93 227 98 05
Adreça electrònica:


Mapa de situació

CAP Comte Borrell

Comte Borrell, 305
08029 Barcelona
93 227 18 00

Adreça electrònica:


Mapa de situació

© CAPs Les Corts · Casanova · Comte Borrell · Data d'actualització: 14/02/2012