La malaltia de Parkinson (MP), un trastorn neurològic crònic, neurodegeneratiu i invalidant, que afecta a més de 150.000 persones a Espanya, 20.000 de les quals a Catalunya de les que una de cada cinc són menors de 50 anys.
La Cartera de Serveis del Sistema Nacional de Salut de 2006 recull un catàleg de prestacions i serveis per a malalts crònics on estan incloses les teràpies de rehabilitació gratuites, com la logopèdia o la fisioteràpia. No obstant, aquestes teràpies en l’actualitat estan sent assumides des de les associacions i pagades pels afectats. Per aquesta raó, l’Associació Catalana per al Parkinson (ACAP) juntament amb la Federació Espanyola de Parkinson, reclama que es reconeixi a les associacions d’afectats com prestadores de serveis dintre del Sistema Nacional de Salut (SNS). Declaracions de Roser Roigé, Presidenta de l’ACAP “L’ACAP té més de 27 anys de trajectòria, amb professionals especialitzats en la malaltia, hem format a persones perquè treballin en l’àmbit i estem preparats per oferir aquest serveis a través del sistema públic. Aquesta mesura podria ser positiva tant pels pacients ja que podrien accedir fàcilment a aquestes teràpies rehabilitadores de manera gratuita i l’administració estalviaria recursos”. La presidenta també expressa la importància que ténen les institucions públiques i privades donant el seu recolçament ja que sense ell les associacions no podran continuar garantint el manteniment de les teràpies, tant necessàries per als afectats de Parkinson.
Amb motiu de la celebració del Dia Mundial, es realitza la campanya de sensibilització arreu: “T’imagines la vida amb Parkinson?” que te per objectiu principal conscienciar a la societat sobre les dificultats en les que es troben diariament els afectats. Des de l’associació creiem que és la millor eina per lluitar contra la desinformació i l’estigma de la malaltia és a través de la sensibilització. El missatge que es vol difondre és que ningú és immune al parkinson i que les associacions ofereixen la informació, l’assessorament i orientació per als pacients i els familiars.
CAP Les Corts
Mejia Lequerica, s/n
08028 Barcelona
93 227 55 90
93 227 55 99
Adreça electrònica:
capcorts@clinic.cat
Mapa de situació
CAP Casanova
Rosselló, 161
08036 Barcelona
93 227 98 00
93 227 98 05
Adreça electrònica:
capcasanova@clinic.cat
Mapa de situació
CAP Comte Borrell
Comte Borrell, 305
08029 Barcelona
93 227 18 00
Adreça electrònica:
capborrell@clinic.cat
Mapa de situació