Davant de la situació d'emergència social i sanitària originada amb la crisi migratòria del mediterrani, el Clínic i Sant Joan de Déu van crear S.O.S. Refugiats, un programa d'ajuda humanitària amb l'objectiu d'enviar personal sanitari per assistir als refugiats que es troben atrapats a Grècia. Al febrer, CAPSBE es va sumar al projecte, enviant equips de metges i infermeria als camps.
Un total de 47 professionals sanitaris han pogut atendre els migrants a través de S.O.S. Refugiats. Entre ells, infermeres i metges especialistes en pediatria, psiquiatria, medicina familiar i comunitària, oftalmologia, medicina preventiva, anestesiologia, obstetrícia i pneumologia. I es calcula que s'ha pogut cobrir les necessitats de salut bàsiques d'unes 12.000 persones, bona part de les quals són infants.
Durant aquest any els professionals sanitaris han dut a terme accions de tot tipus, tot i que la salut mental, pediatria, obstetrícia, cronicitat i atenció primària han estat els pilars del programa.
Els professionals han estat prestant assistència sanitària als refugiats de les illes de Quios, Kos i Lesbos, així com a la zona de Tessalònica. L'actuació del personal sanitari s'ha portat a terme sota el paraigua de Women and Health Alliance International (WAHA), l'ONG amb la qual es va firmar un conveni per tal que el personal sanitari pogués portar a terme la seva feina sobre el terreny.
Aquest primer any no ha estat fàcil. Els metges i infermeres s'han trobat amb dificultats idiomàtiques, amb problemes de coordinació entre les ONGs i amb el fet que les necessitats dels refugiats no eren només sanitàries. Tot i això, han pogut desenvolupar la seva tasca amb l'agraïment de la població refugiada.
Durant les seves estades als camps, els professionals del CAPSBE van detectar greus mancances en educació sanitària pel que fa, entre d'altres, a la higiene bucodental i a la informació sobre salut sexual i reproductiva. És per aquest motiu que van proposar i desenvolupar tallers en aquest àmbit de forma conjunta tant amb WAHA com amb altres ONGs com Save the Children.
Els professionals del Clínic van detectar la necessitat d'implementar un programa de salut mental amb l'objectiu de posar en marxa una consulta psiquiàtrica que oferís una atenció personalitzada en un entorn de confidencialitat.
S'ha prestat ajuda psicològica i psiquiàtrica tant a refugiats com a treballadors humanitaris. En el cas dels refugiats, s'han atès tant a persones que han hagut d'interrompre el seu tractament psiquiàtric a causa del conflicte que els ha obligat migrar com a aquelles que s'han vist afectades per un trauma psicològic. D'altra banda, els professionals han pogut constatar que molts refugiats pateixen un progressiu deteriorament de la seva salut mental, resultat d'un procés acumulatiu de diverses situacions traumàtiques que han interioritzat i que els porta, en molts casos, a un estat de desesperació.
D'altra banda, els cooperants de l'Hospital Sant Joan de Déu han dut a terme un estudi nutricional de la població infantil refugiada a Quios. Els resultats mostren que un alt percentatge de nens estan desnodrits i no tenen accés a un tractament nutricional. Aquesta situació crisi alimentària es va denunciar a ACNHUR i UNICEF i han aconseguit que aquestes organitzacions hagin posat en marxa un programa urgent per solucionar aquesta situació.
S.O.S. Refugiats és una realitat gràcies a les aportacions altruistes dels treballadors i dels pacients dels tres centres, així com al suport rebut de la Fundació Aurea, Vueling i la Barcelona Magic Line.
CAP Les Corts
Mejia Lequerica, s/n
08028 Barcelona
93 227 55 90
93 227 55 99
Adreça electrònica:
capcorts@clinic.cat
Mapa de situació
CAP Casanova
Rosselló, 161
08036 Barcelona
93 227 98 00
93 227 98 05
Adreça electrònica:
capcasanova@clinic.cat
Mapa de situació
CAP Comte Borrell
Comte Borrell, 305
08029 Barcelona
93 227 18 00
Adreça electrònica:
capborrell@clinic.cat
Mapa de situació