Des del servei de Pediatria del CAPSBE volem fer una campanya activa de prevenció de la deformació posterior del crani (plagiocefàlia), que es desenvolupa durant els primers mesos de vida com a conseqüència d’un contacte perllongat i asimètric del cap del lactant contra qualsevol superfície.
És possible prevenir el seu desenvolupament complint, des dels primers dies de vida, amb les mesures que es comenten al tríptic que trobareu a l'enllaç
També podeu contactar amb el pediatre o la infermera de capçalera, per resoldre dubtes sobre aquestes pautes preventives o quan hàgiu notat que el lactant dirigeix el cap sempre cap al mateix costat i li costa girar-lo del tot cap al costat contrari.
Tots hem entès la importància de dormir boca amunt durant els primers mesos de vida, i ara podem, entre famílies i sanitaris, prevenir aquesta deformació del cap que pot ser de fins un 13 % en la nostra població.
Els Certificats Mèdics Esportius només els poden estendre centres acreditats. Aquests centres han de tenir com a mínim un metge especialista en Medicina de l’Esport. L’informe final es basa en una Valoració Funcional Medicoesportiva (abreviat VFME en molts documents, si teniu la paciència de investigar-ho). Tenen un cost variable segons el centre el tipus de certificat i habitualment se’ls dóna una vigència de entre 1 i 5 anys, depenent de l’edat i els tipus de pràctica esportiva.
Existeixen 3 nivells o tipus de certificat, depenent de a qui i per a quina modalitat de pràctica esportiva va dirigit. En l'edat pediàtrica es fan habitualment els tipus I fins els 13 anys i el tipus II a partir dels 14 anys.
Us oferim en aquest enllaç, un llistat dels Centres Mèdics Esportius, per si ho necessiteu (cliqueu al títol de l'apartat).
Aquest mes de juliol s'ha publicat el nou calendari de vacunació infantil. És el que començarem a aplicar a partir d'ara.
Les principals novetats són:
- introducció de la vacuna contra la HEPATITIS A: 1ª dosi a l'any i 2ª dosi als 6 anys. Pels nens i nenes que a sisè de Primària no estiguin vacunats, se'ls seguirà administrant la vacuna, com fins ara.
- introducció d'un record de la vacuna contra el MENINGOCOC C als 11-12 anys (a sisè de Primària).
- la vacuna contra el virus del papiloma a les nenes de sisè: s'administraran 2 dosis enlloc de 3.
En cas de dubte o per a qualsevol consulta, no dubteu a preguntar a la vostra infermera o pediatre al CAP.
Arrel de les consultes o dubtes que han expressat algunes famílies, hem pensat que és interessant oferir-vos aquesta informació.
De la mateixa manera que a alguns ens preocupa que ens facin una sola radiografia, d'altres estem la mar de tranquils encara que ens n'hagin fet sis, per exemple.
Us oferim dos documents on s'expliquen la importància i els riscos dels raigs X que poden ser del vostre interès, tant si us preocupa com si no fer-vos una radiografia.
De l'Agència Internacional d'Energia Atòmica.
Del Govern de Navarra.
Aquí trobareu les recomanacions per la vacuna de la grip per nens i nenes. Recordeu que cal vacunar als infants que conviuen amb persones de risc!
Deu coses que has de saber sobre la febre del teu fill
Deu coses per valorar quan el teu fill té tos
Pàgina de la Societat de Immunoal·lèrgia Pediàtrica. A la mateixa secció trobareu molta informació sobre al·lergens concrets i mesures d'evitació.
Si cliqueu aquí aneu al Punt d'informació aerobiològica. A la dreta veureu el mapa de previsió de pòl·lens i espores de Catalunya.
S'actualitza cada setmana!
I també podeu visitar: http://madrescontrapiojos.com/index.html
CAP Les Corts
Mejia Lequerica, s/n
08028 Barcelona
93 227 55 90
93 227 55 99
Adreça electrònica:
capcorts@clinic.cat
Mapa de situació
CAP Casanova
Rosselló, 161
08036 Barcelona
93 227 98 00
93 227 98 05
Adreça electrònica:
capcasanova@clinic.cat
Mapa de situació
CAP Comte Borrell
Comte Borrell, 305
08029 Barcelona
93 227 18 00
Adreça electrònica:
capborrell@clinic.cat
Mapa de situació